6 goede redenen voor cross border e-commerce uitbreiding naar Frankrijk

31 juli, 2018

Uitzicht over Parijs met de Eiffeltoren die de interessante e-commerce markt van Frankrijk weergeeft

Als je als Nederlands e-commerce bedrijf je online business wilt uitbreiden naar het buitenland, dan is het logisch om eerst de Europese markt te gaan verkennen. Dankzij de Europese Unie heb je minder last van invoerbeperkingen en zeker de Westerse landen zullen vertrouwd voor je aanvoelen. Een goede eerste of volgende stap is exporteren naar Frankrijk. Dit bruisende land heeft zakken met geld en zit vol consumenten die meer dan open staan voor nieuwe producten en retailers. Staat groei hoog op jouw lijstje? Dan is het de moeite waard om je te oriënteren op de Franse e-commerce markt. In dit blogartikel lees je 6 goede redenen voor cross border e-commerce uitbreiding naar Frankrijk.

1. Franse consumenten staan open voor aankopen bij winkels in het buitenland

In 2015 bestond 19% van de online aankopen in Frankrijk uit aankopen op niet-Franse webshops. Franse consumenten staan dus open voor online aanbieders uit het buitenland. Toch moet je wel rekening houden met concurrentie van lokale producten. In de strijd met de dominante Franse retailers biedt de groeiende populariteit van online marketplaces kansen voor buitenlandse markttoetreders. En als je aan de verwachtingen van de Franse consument met betrekking tot kwaliteit weet te voldoen, zijn er eigenlijk geen echte obstakels voor succes.

2. In Frankrijk is er markt voor allerlei producten

Techniek en elektronica, meubels, kunst en mode; dit alles (en meer) vindt de Franse consument interessant. Als we kijken naar online aankopen in Frankrijk dan staat kleding stipt op nummer 1. Maar ook boeken, elektronica en cosmetica worden veel online gekocht. Prijs, beschikbaarheid en betere voorwaarden zijn redenen om deze producten bij een buitenlandse aanbieder aan te schaffen in plaats van bij een Franse webshop.

3. De e-commerce-markt in Frankrijk is booming

De omzet van e-commerce in Frankrijk zal in 2018 naar verwachting oplopen tot 53,23 miljard Amerikaanse dollar. Dit maakt Frankrijk, samen met Groot Brittannië en Duitsland, de grootste e-commerce markt van Europa. 10% van alle retail aankopen wordt in Frankrijk online gedaan. Dit biedt buitenlandse e-commerce bedrijven een interessante kans om voet aan de grond te krijgen in deze groeimarkt.

4. Franse marketplaces groeien snel

Ook e-commerce marketplaces doen het goed in Frankrijk. Amazon staat op nummer 1, maar verder wordt de top 10 grotendeels gevuld met Franse merken als Cdiscount en Fnac. Deze Franse online retailers worden steeds populairder en bieden ook kansen aan buitenlandse webshops. Je hoeft je alleen maar aan te sluiten bij het platform én je verzending naar Frankrijk op orde te hebben.

5. Er is geen culturele barrière

Naar Frankrijk exporteren betekent dat je te maken krijgt met een redelijk vergelijkbare consumentenmentaliteit, je hebt dus geen last van grote culturele barrières. Prijs is voor Franse consumenten vaak doorslaggevend en ze betalen vooral via de bank. Door voor een kostenefficiënt bezorgproces te kiezen, kun jij de prijzen laag houden. Onthoud wel dat om succesvol te zijn in de Franse markt, een Franstalige webshop een absolute must is. Ook de etiketten moeten in het Frans zijn opgesteld. Dit biedt tegelijkertijd ook kansen om andere Franstalige markten te betreden, denk aan België en Zwitserland.

6. Vrijhandel

Op dit moment is export naar Frankrijk gemakkelijk, je hoeft weinig belasting te betalen en er zijn weinig beperkingen wat betreft de douane. Als je een markt zoekt met weinig administratieve rompslomp, is Frankrijk een goede keuze.

Ben jij klaar voor export naar Frankrijk?

Nu je weet wat de voordelen van de Franse markt zijn en meer weet over de wensen en behoeften van de Franse consument, kun je beginnen met de voorbereiding van je uitbreiding naar Frankrijk. Ons e-book helpt je op weg. De introductiegids is speciaal geschreven voor ondernemers zoals jij, die zich nog goed moeten oriënteren op de Franse markt. Download het hieronder!

How to find e-commerce success in France

Frankrijk en Nederland zijn uitzonderlijk goede exportpartners. Dat maakt uitbreiding naar de Franse markt een slimme zet, maar je moet wel op de hoogte zijn van de Franse gebruiken en wetgeving.

Download

Een zonnig uitzicht op de Eiffeltoren van Parijs om de interessante e-commerce markt van Frankrijk weer te geven