Brexit; wat zijn de gevolgen voor jouw webshop?

17 maart, 2020
Brexit_webshop.png

Politici en experts buitelen over elkaar heen om hun mening én toekomstbespiegelingen te geven over de Brexit. Voorspellingen lopen sterk uiteen. Zo zouden in het Verenigd Koninkrijk, toch de nette staat van gentlemen, etiquette en een ‘pinkje’ tijdens het theedrinken, door de Brexit serieuze tekorten ontstaan in wc-rollen. Anderen denken dat de Brexit de economie van het Verenigd Koninkrijk juist in de lift zet. In dit blog proberen we je realistisch, eerlijk en helder uit te leggen wat voor invloed een Brexit kan hebben op jouw webshop, door vier vragen te beantwoorden.


Wat is Brexit?

Brexit staat voor British Exit en betekent het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op dit moment zijn de onderhandelingen nog gaande en die verlopen niet vlekkeloos. De belangen zijn groot en oude afspraken worden opnieuw bediscussieerd. Er moet vooral heel veel besproken worden. Soms hebben de onderhandelingen daarom het karakter van een loopgravenstrijd. Ter illustratie: de Britten zijn nu al toe aan hun vierde hoofdonderhandelaar sinds 2016.


Wat is de invloed van de Brexit op e-commerce in Europa?

Er geldt in ieder geval een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Tot die tijd zijn de handelsvoorwaarden tussen Nederland en het Verenigd koninkrijk nog hetzelfde. Wanneer er op tijd een deal is tussen de Europese Unie en de Britten, dan kan het zijn dat de regels hetzelfde blijven. Is er op 1 januari 2021 geen handelsakkoord, dan wordt het Verenigd Koninkrijk gezien als een ‘gewoon’ land buiten de Europese Unie. Dan zullen vanaf een bepaalde aankoopwaarde waarschijnlijk btw en invoerrechten moeten worden betaald.


Wat is de invloed van Brexit op pakket verzendingen van mijn webshop?

Kort gezegd heeft zo’n (no deal) Brexit invloed op het importeren en exporteren van goederen en op belastingtarieven, de verzendtijd van- en naar het Verenigd Koninkrijk en de tarieven van de verzending. Daarnaast is het logisch dat het wat voorbereiding vergt als je als webshophouder na deze overgangsperiode vanuit de EU wil exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Voor importeren en exporteren moet je douaneformulieren invullen: de zogeheten CN 22 en CN 23, een commercial invoice en een certificate of origindocument, dat laat zien waar een product vandaan komt. Zorg ervoor dat je de expertise en formulieren in huis hebt. Door de toegenomen bureaucratische last en de daarmee gepaard gaande tussenkomst van douane duurt het langer voor een pakket op de plek van bestemming is. Hierbij geldt dat hoe ingewikkelder jouw verzendpartij is, des te groter de douanetijd wordt. Deze minder ‘strakke’ verzending (meer obstakels) heeft weer tot gevolg dat de tarieven omhoog gaan.


Wat kan ik nu doen om mij voor te bereiden?

Zeker wanneer je een sterke handelsrelatie hebt met het Verenigd Koninkrijk, is het belangrijk om de ontwikkelingen rond de Brexit op de voet te volgen. Je kan dit op veel manieren structureel doen, zonder dat je iedere keer naar informatie op zoek hoeft. Check daarnaast van tevoren wat de impact is op je bedrijf en onderzoek waar jouw producten en gebruikte materialen vandaan komen (voor het certificate of origin). Wanneer er meer duidelijk is over de uitkomst van de onderhandelingen rond de Brexit, pas dan bij een no-deal Brexit je prijzen aan, omdat je kostprijs waarschijnlijk stijgt. Stem tot slot met je verzendpartner af wat de Brexit voor gevolgen heeft voor jouw pakketten. Kies hierbij een betrouwbare partij uit die gepokt en gemazeld is, alles weet over douaneregels en zich niet laat afschrikken door welke vorm (deal of no-deal) van een Brexit dan ook.


Meer gaan verdiepen in douane regels?

Niet alleen rond de Brexit, ook in andere gevallen zijn douaneregels complex. Een goede voorbereiding en voldoende kennis zorgen voor kostbare fouten en een vloeiende douaneafhandeling. We helpen je hier graag mee. Wil je hier meer over weten en jezelf alvast inlezen? Download dan ons handige rapport!