De grens over met je webshop? Bezuinig niet op betalingsmogelijkheden

11 december, 2018
CBE_blog_8_image.jpg

Stem betalingsopties af op de lokale markt

Ga je met je webshop naar het buitenland? Dan is het aanbieden van verschillende betalingsopties onmisbaar. Maar in ieder land dezelfde opties aanbieden werkt niet. De voorkeuren verschillen namelijk sterk. Zo is iDeal in Nederland enorm populair, maar bestaat het in andere landen (nog) niet eens. Er is één ding dat klanten over de hele wereld met elkaar gemeen hebben: ze willen kunnen kiezen. Maar hoe kies je de juiste opties? In dit blog help ik je met het maken van deze keuze. Ik bespreek de voor- en nadelen van verschillende betalingsopties en welke de voorkeur hebben in welke landen. Zo weet jij straks welke betalingsopties je het beste aan kunt bieden op je website en voor wie!

iDeal

Je kunt absoluut stellen dat iDeal in Nederland de meest populaire betaalmethode is. En dat is niet voor niets, de betalingsmethode heeft een hoop voordelen! Zo is het een veilige en eenvoudige manier van betalen. Nadat je klant heeft ingelogd via de website van zijn eigen bank of de mobiel bankieren app, hoeft hij de betaling alleen nog maar te bevestigen. Het bedrag en rekeningnummer van de webwinkel zijn al ingevuld. Dit bespaart de klant tijd, maar verkleint ook nog eens de kans op betalingsfouten. Nadat het bedrag is overgemaakt, verschijnt het afschrift direct in het rekeningoverzicht. Deze snelle verwerking verhoogt het gevoel van vertrouwen in je webshop. Tel daarbij op dat er bij iDeal geen extra kosten in rekening worden gebracht en klanten ook op hun mobiel eenvoudig en snel af kunnen rekenen.

Ondanks dat iDeal bij de meeste Nederlanders de voorkeur heeft, heeft het ook een aantal nadelen. Zo kent iDeal geen chargebackregeling*, wat bij Creditcards en PayPal wel het geval is. Wordt het product niet geleverd, dan krijg je bij betaling met iDeal dus niet zomaar je geld terug. Toch zal dit voor Nederlandse klanten die bij een Nederlandse webshop kopen geen grote invloed hebben. Een ander nadeel van iDeal is dat je niet kunt terugboeken via je bank, wat bij een eenmalige incasso wel kan. Tot slot kun je met iDeal meestal alleen in Nederlandse webwinkels betalen. Ga je de grens over, dan zal het aanbieden van iDeal je geen voordelen opleveren.

Chargebackregeling: in dit geval hebben klanten het recht een aankoop veertien kalenderdagen na aankoop te retourneren (zonder opgaaf van reden). Wanneer de webshop hier niet mee akkoord gaat, kan de klant de aankoop betwisten. Leidt deze betwisting tot een terugbetaling door de verkoper, dan heet dat een chargeback.

Creditcard

Hoewel steeds meer Nederlanders een creditcard van Mastercard of Visa hebben, wint de creditcard het nog niet van iDeal. De creditcard is wereldwijd echter één van de meest populaire betalingsmogelijkheden en daarmee absoluut onmisbaar in jouw webshop. Naast dat het een bekend betaalmiddel is, biedt betalen met een creditcard de chargeback optie: een grote meerwaarde voor klanten. Toch komt de chargebackregeling ook met een nadeel voor de verkoper. De service brengt namelijk altijd kosten met zich mee. Wel verhoogt het aanbieden van de creditcard als betalingsoptie het vertrouwen van de koper. Daarom kun je het risico op een chargeback het beste op de koop toenemen.

PayPal

Gaat je webshop de grens over, dan mag PayPal als betalingsoptie niet ontbreken. Deze vorm van betalen is een initiatief van eBay en houdt kort gezegd in dat er een transactie plaatsvindt van de ene naar de andere creditcard. Voordat de klant een betaling via PayPal kan doen, moet hij zich eerst registreren. Dit kan voor de klant een drempel zijn om van deze betalingsmethode gebruik te maken. Toch mag dit geen reden zijn om PayPal op jouw webshop achterwege te laten. PayPal wordt als betalingsmethode internationaal namelijk het meest aanvaard. En dat is natuurlijk niet voor niets. Zo biedt PayPal de koper aankoopbescherming én de verkoper verkoopbescherming. Een veilige manier van betalen, waar ook bekende webshops zoals Marktplaats (en uiteraard eBay zelf) dankbaar gebruik van maken. Een ander voordeel voor de koper is dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht. De verkoper betaalt per transactie wel een bepaald percentage. Maar dan ben je dus wel beschermd voor transacties van per post verzendbare producten.

Carte Bleue

Steeds meer Nederlandse webshops wagen de overstap naar Frankrijk. Logisch, want Frankrijk is de op twee na grootste e-commerce markt van Europa en biedt volop groeimogelijkheden! Gaat jouw webshop de Franse markt betreden, dan mag betalingsoptie Carte Bleue niet ontbreken. Er zijn in Frankrijk namelijk zo’n 60 miljoen (!) Carte Bleue kaarthouders. Door gebruik te maken van een ‘lokale’ betalingsmethode verlaag je de drempel voor je nieuwe doelgroep om een aankoop te doen, niet in de laatste plaats omdat je je betrouwbaarheid vergroot.

Zorg voor een optimaal betalingsaanbod

Ben je van plan je webshop uit te breiden naar het buitenland? Dan volstaat een combinatie van alleen iDeal en Creditcard als betalingsopties niet. Door PayPal en Carte Bleue (voor Frankrijk) aan je aanbod toe te voegen, vergroot je je betrouwbaarheid voor je klanten in het buitenland en verlaag je de drempel om een aankoop te doen. Bovendien weet je bij de keuze voor deze opties zeker dat je gebruik maakt van veilige betalingsmethoden. Een tip van een andere orde: zorg dat je bij het selecteren van betalingsopties voor je webshop voldoende vooronderzoek doet. Zo kiezen Amerikanen vaak voor de creditcard of PayPal en raken Nederlanders juist gefrustreerd wanneer je alleen PayPal of de creditcard als betalingsoptie aanbiedt. De gouden regel is dan ook: verdiep je in je doelgroep en stem je betalingsopties daarop af!

Ga jij uitbreiden naar het buitenland en wil je meer informatie? Download dan ons E-book “De Grens Over! E-book voor e-commerce bedrijven die internationaal willen doorbreken”.

How to optimise your e-commerce business internationally

In dit gratis e-boek beantwoorden we de vraag hoe u uw internationale retourlogistiek kunt optimaliseren.

Download
Door_naar_het_buitenland.png