De grens over! Zo regel je de internationale bezorging

02 oktober, 2018
NL_2018_Internationale_bezorging.jpg

Je weet dat je goed bezig bent als je gaat nadenken over internationale bezorging. Hét bewijs dat je onderneming loopt en klaar is voor het buitenland! Tegelijkertijd komt internationale bezorging ook met een aantal nadelen. Zo zijn de bezorgkosten hoger en heb je vaak minder zicht op de afhandeling. Onhandig, want klanttevredenheid creëer je voor een groot deel met goede service. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips die je helpen je internationale bezorging net zo goed te laten verlopen als die in Nederland.

Internationale bezorging: de heffingen

Er is geen standaardprocedure voor de verzending naar het buitenland. Het buitenland is namelijk nogal een ruim begrip. Kijk daarom per land naar de afspraken rondom import en belastingen. Vanaf welk bedrag moet je bijvoorbeeld belastingen of invoerrechten gaan betalen? En wat zijn de douanetarieven? Zoek daarnaast uit hoe lang je pakketten er gemiddeld over doen om in dat land bezorgd te worden. Die informatie kun je gebruiken om de juiste verwachtingen te scheppen bij je doelgroep daar.

Wie betaalt de verzendkosten?

Zodra je weet hoe het zit met invoerrechten en belastingen die worden geheven door het land waar je naar verzendt, kun je gaan nadenken over de kostenverdeling. Zo kun je verzendkosten volledig op je nemen, delen met de klant of geheel naar hem doorberekenen. Als je de verzendkosten wilt delen, doe je er goed aan per land een aparte berekening te maken. Heffingen en belastingen verschillen namelijk per land, waardoor je kosten ook afwijken. Wil je alle klanten in Europa dezelfde bezorgkosten laten betalen, of wil je netto hetzelfde bedrag kwijt zijn per land? Dat is helemaal aan jou.

Wat zijn de bezorgmogelijkheden?

Net zoals in Nederland kun je ook in het buitenland kiezen uit verschillende bezorgmogelijkheden. Denk aan standaard verzending, volledig getraceerd of koerierslevering. Er is veel keuze op het gebied van dienstverlening en prijs, en misschien wil je klanten meer dan één keuzemogelijkheid aanbieden? De keuze die je maakt, hangt af van je prioriteiten. Wil je je producten zo goedkoop mogelijk verzenden? Dan zijn standaard verzendingen je beste optie. Wil je je klanten real time op de hoogte houden van de bezorgstatus? Dan is een track&trace onmisbaar.

Regels en naleving

Ieder land gaat anders om met inkomende pakketten uit het buitenland. Met landen binnen de EU zal je waarschijnlijk minder administratieve rompslomp hebben dan met landen zoals de Verenigde Staten. Neem om problemen te voorkomen daarom altijd de verzendvoorschriften door. Zo kun je haalbare verwachtingen scheppen bij je klanten en voorkom je onnodige vertraging en boetes. Check ook of je producten voorkomen op verboden lijsten. Het laatste dat je wilt is dat je pakketten door de lokale autoriteiten worden tegengehouden!

Praat met je klanten

Bij internationale bezorging is betaling van douanerechten en lokale belastingen meestal voor rekening van de klant. Tot die kosten zijn betaald, zal de klant het artikel dat je hem wilt sturen, niet ontvangen. Veel klanten hebben slechte ervaringen met dit soort verborgen kosten. Zorg er daarom voor dat je op je website uitlegt welke kosten op de klant verhaald gaan worden en waarom. Zorg er daarnaast voor dat je artikelen getailleerd omschreven staan op je website. Door open en eerlijk te communiceren over wat je verkoopt en hoeveel dat je klanten precies kost, werk je aan een sterke vertrouwensband. Die is binnen Nederland al belangrijk, laat staan in landen waar je -nog- geen gevestigde naam bent!

Een laatste advies

Alles bij elkaar opgeteld, lijkt de internationale bezorging van je producten een flink project. Maar hoe meer je je inleest in regelgeving, klantverwachtingen en bezorgopties, hoe kleiner de kans op onaangename verrassingen wordt. Regel daarom zo veel mogelijk van tevoren en onderzoek de mogelijkheden per land. Als de bezorging eenmaal op gang is, zal je blij zijn met je inspanningen.

Wil je meer weten over E-commerce succes in het buitenland en de rol van pakketbezorging daarin? Download dan onderstaand E-book.

How to optimise your e-commerce business internationally

In dit gratis e-boek leggen we uit hoe uw e-commercebedrijf de oversteek naar het buitenland kan maken.

Download
2018_NL_how_to_optimise_your_ecommerce_internationally.png