Incoterms 2020: handige uitleg voor jouw internationale verzending

03 maart, 2020
Blog_03-03.png

Wanneer je een webshop hebt en goederen importeert en exporteert naar het buitenland, dan heb je te maken met internationale commerciële voorwaarden, die ook wel Incoterms worden genoemd. Recent zijn enkele Incoterms gewijzigd. Daarom praten we je in dit blog bij over de belangrijkste veranderingen en geven we uitleg over wat Incoterms precies zijn.


Wanneer zijn Incoterms van toepassing?

De Incoterms zijn ontwikkeld door de internationale Kamer van Koophandel (ICC). Daarbij gaat het vooral om rechten, plichten en risico’s bij een transactie op gebieden als verzekeringen, transport, vergunningen en douaneformaliteiten. Incoterms zijn dus internationale standaarden die ervoor moeten zorgen dat er geen misverstanden bestaan tussen internationale handelaren. De Incoterms bestaan sinds 1936 en worden om de tien jaar vernieuwd door de ICC. Dit was in 2020 weer het geval. Daarom is het belangrijk dat jij als webshopeigenaar of logistiek manager van een webshop weet wat er voor jou veranderd is.


Waar moet je op letten bij Incoterms bij een internationale verzending?

Voor alle Incoterms geldt dat het risico van transport op een bepaald moment verschuift van de verkoper naar de koper. Dit is vooral afhankelijk van op welk punt hetvervoer van een lading is. Bij de ene Incoterm is dit kantelpunt al heel vroeg op de route, bij een andere kan dit helemaal aan het einde zijn. Vanaf hier wordt de koper verantwoordelijk voor zaken als de verzekering, risico van verzending en kosten van transport.


Wat zijn de belangrijkste wijzigingen van de Incoterms voor webshops?

Ongeveer ieder decennium worden de Incoterms aangepast aan de wensen van handelende partijen. Dit was het geval in 2020. Hieronder bespreken we de belangrijkste wijzigingen voor webshophouders:

EXW: Van de Incoterm Ex Works (EXW) werd verwacht dat deze helemaal zou worden aangepast. Dit bleek niet het geval.

DAT en DPU (nieuw): Er is een wijziging doorgevoerd. Wanneer je de afgelopen tien jaar de Incoterm Delivered at Terminal (DAT) gebruikte, zul je de komende jaren vooral een nieuwe Incoterm gebruiken: Delivered at Place Unloaded (DPU). De wijziging is doorgevoerd omdat aflevering van een goed niet per definitie op een terminal plaatsvindt.

FCA en FOB: FOB staat voor Free On Board. Het is de Incoterm die het meest wordt gebruikt voor overzees containervervoer. Het kromme aan de regeling voor 2020 was dat de verkopende partij een container aflevert bij een schip en vanaf dat moment de controle verliest. Desondanks bleef de verkopende partij verantwoordelijk voor het deugdelijk afleveren van de container (en inhoud), zo ongeveer tot de container van het schip werd gehaald. Daarom kiezen veel verkopers liever voor Free Carrier (FCA). Hierbij wordt de koper in een veel eerder stadium verantwoordelijk voor de lading. Bij de FCA is nu de mogelijkheid tot ‘Bill of Lading’ toegevoegd. Deze geeft aan dat goederen daadwerkelijk aan boord zijn geladen. De transporteur moet deze bill overhandigen aan de koper. Of er een Bill of Lading moet worden afgegeven wordt bepaald in de koopovereenkomst.

FCA, DAP, DPU en DDP: Het is mogelijk geworden om met eigen vervoer het transport via deze Incoterms te regelen. Belangrijk, want Delivered At Place (DAP) blijkt voor webshophouders de meest gebruikte Incoterm. DDP staat voor Delivery Duty Paid. Verwacht werd dat deze zou verdwijnen, maar dat is niet gebeurd. De internationale goederenhandel is er zeer aan gehecht.

CIF en CIP: Cost Insurance and Freight (CIF) en Carriage Insurance Paid to (CIP) hebben in de nieuwe situatie een andere vorm van verzekeringsdekking: voor CIF kan je een minimale dekking afsluiten, voor CIP moet je een uitgebreide transportverzekering afsluiten.


Meer gaan verdiepen in regels rondom transport en douane?

In de wereld van Incoterms en douane- en transportregels zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wij doen in ons douanerapport een poging om de boel te snoeien, zodat het wat overzichtelijker wordt. Wil je hier meer over weten? Download het rapport dan hieronder!

Everything You Need to Know About Customs

De kennis uit deze gids zal je helpen om door te groeien met je bedrijf, omdat je begrijpt wat er komt kijken bij internationale verzending en de kansen in markten over de grens herkent.

Download
19_UK_Asendia_Customs_Report_Cover.jpg