Internationale verzendproces inrichten? De 7 stappen op een rij!

21 januari, 2020
7_stappen_internationale_verzendproces.png

Stel: je webshop loopt lekker. Vroeg of laat ga je dan nadenken over het buitenland. Spannend! Maar ook behoorlijk ingewikkeld. Verkopen aan buitenlandse klanten betekent dat je je moet inlezen in regelgeving rondom import en export, betaalmogelijkheden en -natuurlijk- de verzending van je pakketten. Over die verzending gaan we het in dit blog hebben. Want hoe meer je weet over de verschillende stappen van het verzendproces, hoe makkelijker je keuzes maakt, bijvoorbeeld over de partijen die je gaat betrekken. In dit artikel leiden we je door het hele verhaal, van de voordeur van jouw opslag tot het huisadres van je buitenlandse klant.


1. Wegtransport naar (lucht)haven van vertrek (afhalen goederen)

Een buitenlandse klant heeft een aankoop gedaan op je website. Top! Het verzendproces kan in gang worden gezet. Jouw product wordt ingepakt en door een wegvervoerder (meestal een vrachtwagen) opgehaald bij jouw opslagplaats of het distributiecentrum. Vanuit daar wordt je product naar de haven of het vliegveld van vertrek gebracht.


2. Inklaren van de goederen door de douane (land van herkomst)

In de haven of op het vliegveld moet je product ingeklaard worden door de douane. Hiervoor moet een aantal documenten worden ingediend, die aantonen dat je aan alle douanevoorschriften hebt voldaan die van toepassing zijn op jouw internationale verzending. Meer weten over exportdocumenten? Op de site van de Kamer van Koophandel vind je veel nuttige info.


3. Overslag van de goederen (land van herkomst)

Vervolgens wordt je product in een vliegtuig of op een schip geladen. Deze stap maakt deel uit van de zogenoemde “overslag”: de reis die jouw product aflegt van distributiecentrum naar het voertuig waarmee het de landsgrenzen oversteekt. De vrachtvervoerder zorgt dat hij het juiste aantal van jouw product ophaalt bij de opslag of het distributiecentrum en dat de lading in goede staat in een zeecontainer of vrachtschip wordt geladen.


4. Vervoer van de goederen (zeetransport of luchttransport)

Als de overslag van jouw product succesvol verlopen is (en daar kun je in de regel gewoon van uitgaan) wordt het naar het land van bestemming gebracht, door de lucht of over zee. Meestal ben je het zicht op je product in deze fase kwijt, maar dankzij innovatieve technologieën wordt het steeds makkelijker om je product ook buiten de landsgrenzen te volgen. Vraag je bezorgpartner gerust naar de mogelijkheden op dit gebied!


5. Inklaren van de goederen door de douane (land van bestemming)

Nog voordat je product Nederland heeft verlaten, moet het opnieuw worden ingeklaard door de douane in het land van bestemming. Dit doet je vrachtvervoerder door de juiste documenten bij de douane aan te leveren, zodat deze de invoerrechten kan heffen. De vrachtvervoerder kan deze handeling ook uitbesteden aan een derde partij. Wie het inklaren ook uitvoert; zorg dat je op de hoogte bent van de douaneprocessen en wetten van het land van bestemming. Zo voorkom je onverwachte kosten voor jouzelf en de ontvanger.


6. Overslag van de goederen (land van bestemming)

In het land van bestemming wordt je product van het schip of vliegtuig geladen, uit de container gehaald en naar het distributiecentrum van je vrachtvervoerder overgeslagen (lees verplaatst). Belangrijk: de verzendkosten die hierbij komen kijken, moeten altijd van tevoren zijn betaald. Het verschilt per situatie of de kosten door de verzender of de ontvanger worden betaald.


7. Wegtransport naar bezorgadres (levering goederen)

In de laatste stap brengt de vrachtvervoerder je product via de weg naar de ontvanger, tenzij dit proces wordt uitbesteed aan een lokale postbezorger. Het voordeel van een lokale postbezorger is dat de postbode de omgeving goed kent en jouw product mee kan nemen op zijn ronde. Hierdoor hoeft de vrachtvervoerder niet op eigen houtje naar het huisadres, wat flink veel kostbaarder is.

Dat waren ze, de 7 stappen van het internationale verzendproces! Ga jij binnenkort uitbreiden naar het buitenland? Zorg dan dat je goed voorbereid op weg gaat. In onderstaand e-book lees je hoe; download ‘m gratis!

How to optimise your e-commerce business internationally

In dit gratis e-boek leggen we uit hoe uw e-commercebedrijf de oversteek naar het buitenland kan maken.

Download
Door_naar_het_buitenland.png