Je webshopgoederen per post internationaal verzenden? 4 tips!

18 februari, 2020
Asendia_blog_18022020.png

Voor startende en kleine e-tailers is het een uitdaging om je webshop winstgevend te maken en te houden. Als je onderneming nog in de kinderschoenen staat, of wanneer je begint aan internationale uitbreiding, probeer je de kosten van je webshopgoederen zo laag mogelijk te houden. Wanneer je in je webshop ook kleinere goederen aanbiedt, dan is het raadzaam om zoveel mogelijk per brievenbus te versturen. Hoe pak je deze verzending van sieraden, kleine cadeaus en andere producten slim aan? Wij geven je vijf handige tips in dit blog.


Tip 1: Bepaal of je brievenbuspost of brievenbuspakket verstuurt

Wat mag er überhaupt door de brievenbus? In het algemeen geldt in Nederland dat een brievenbuspakketje 38 centimeter lang, 26,5 centimeter breed en 3,2 centimeter hoog mag zijn. Let wel op: er zijn belangrijke verschillen tussen een brievenbuspakket en brievenbuspost. Het past allebei door de brievenbus, maar er is een verschil in de kosten en in track & trace opties. Uiteraard is alles afhankelijk van de leverancier die je kiest.


Tip 2: Verdiep je in bijkomende kosten

Voordat je een leverancier kiest, moet je eerst een aantal belangrijke vragen beantwoorden. Welke opties wil je de klant geven? Wil je track & trace aanbieden? Bied je wereldwijde verzending aan of lever je de goederen alleen in de EU af? In het beantwoorden van de vragen is er altijd een spanningsveld. Wanneer jij bepaalde opties niet biedt, verlaten sommige klanten de webshop en help je de concurrentie in het zadel. Bied daarom aan wat jouw portemonnee toestaat, maar let wel goed op de bijbehorende kosten en welke aanbieder jou op maat gemaakte- en budgetopties biedt. Onthoud dat er qua kosten een wereld van verschil zit tussen een brief of pakket van 100- en 350 gram, maar ook tussen EU-verzending of wereldwijde verzending. Hou tegelijkertijd de regelgeving in de gaten, want door internationale afspraken verandert die nogal eens. Zo is er recent een strikt onderscheid gekomen tussen brieven en goederen.


Tip 3: Zorg voor een passende brievenbuspostverpakking

Het risico op beschadiging is groter wanneer je iets internationaal verstuurt. Hou daarom rekening met het formaat en de kwetsbaarheid van de verpakking en de reis die pakketten afleggen. Zowel op het gebied van schoonheid als degelijkheid kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Er is de mogelijkheid tot een eigen ontworpen verpakking of doos, bubbeltjesplastic en zelfs een FashionPack. Dat is een kledingpakket dat door de brievenbus kan en herbruikbaar is. Zo’n FashionPack is niet de enige duurzame optie. Zorg voor een juiste labeling en adressering; in de meeste gevallen draait de verkoper immers op voor extra kosten door zulke verzendfouten.


Tip 4: Zoek partners die meebetalen in de verzending van je brievenbuspost

Als jij een specifieke doelgroep hebt, ben je aantrekkelijk voor andere partijen. Er zijn bedrijven die goed zichtbaar willen zijn bij jouw doelgroep. Benader deze ondernemingen, want misschien willen ze wel een flyer bij het pakket doen. Dat is een vorm van direct mail. Dat lijkt misschien ouderwets, maar is ontzettend effectief. Let wel op dat je de envelop niet volpropt met uiteenlopende onzin en hou in je achterhoofd dat er voor de klant wat te winnen is. Denk aan een goede kortingsbon, waar de klant echt wat aan heeft en kies voor een bedrijf dat bij jouw strategie past.


Tip 5: Koop je brievenbusverpakkingsmateriaal groot in, én hergebruik

Ook voor het inkopen van materiaal voor brievenbusverpakkingen gelden de gangbare economische wetten. Wanneer je het verpakkingsmateriaal groot inkoopt, dan ontvang je vaak bulkkorting. Maar er zijn meer manieren om te besparen én tegelijk je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Bewaar verpakkingen die je zelf ontvangt en hergebruik deze. Het is wel belangrijk dat je hier wat van weet. Heb je de kennis niet in huis? Benader dan een partner die je hiermee op weg kan helpen.


Meer hulp nodig bij je internationale doorbraak?

Hopelijk heb je wat gehad aan onze tips, vooral gericht om via kostenbesparing de winst bij internationale brievenbusverzendingen te vergroten. Onze expertise strekt echter verder; we helpen je graag op weg om jouw droom, die van een internationale doorbraak, te verwezenlijken. Download ons e-book Door naar het buitenland, waarin meer tips staan om het met jouw webshop te maken in het buitenland.

How to optimise your e-commerce business internationally

In dit gratis e-boek leggen we uit hoe uw e-commercebedrijf de oversteek naar het buitenland kan maken.

Download
Door_naar_het_buitenland.png