Online verkopen in Noorwegen: 5 feiten over de Noorse e-commerce markt

06 augustus, 2019
19_NL_online_verkopen_noorwegen.jpg

Noren zijn Europees koploper op het gebied van online uitgaven. De welvarende inwoners van het Land van de Middernachtszon, zoals Noorwegen liefkozend genoemd wordt, zijn op zoek naar kwaliteit, design en innovatie. Deze e-commerce markt ter waarde van 8,5 miljard biedt talloze mogelijkheden. De ware pionier gaat echter goed bepakt en bezakt op ontdekkingstocht. Daarom in dit blog 5 onmisbare feiten met bijbehorende tips voor webshopeigenaren die willen uitbreiden naar Noorwegen.

#1. Gevonden worden? Noren gebruiken graag zoekmachines

Wist je dat meer dan een derde van de Noren iedere maand online shopt op een buitenlandse website? De meeste van deze consumenten ontdekken buitenlandse webwinkels via zoekmachines, dus een sterke focus op zoekmachineoptimalisatie (SEO) is jouw brug naar de Noorse e-shopper. Gebruik relevante zoekwoorden en optimaliseer je site (ook voor mobiel).

#2. Noren hebben een hoog bestedingsbedrag

Noord-Europa heeft de hoogste concentratie internetgebruikers van het continent, en Noorwegen heeft van alle Scandinavische landen zelfs de hoogste concentratie. Dat, in combinatie met de hoge productprijzen in Noorwegen, verklaart het zeer hoge online bestedingsbedrag van Noren. De gemiddelde inwoner geeft online 2592 euro per jaar uit. Ter vergelijking: Alleen in Hong Kong besteedt men meer. De Noorse e-commerce markt neemt daarmee in Europa de tiende plaats in, gerekend naar het bruto binnenlands product. Zo’n hoge positie is ongekend voor een land met relatief weinig inwoners. Vooral voor eigenaren van webshops in mode, speelgoed en doe-het-zelfpakketten (respectievelijk plek één, twee en drie op de Noorse online uitgavenladder) biedt dit enorme kansen. Ook goed om te weten: Online betalen Noren het liefst met creditcard en debitcard (54 procent). Richt je webshop daarom in op deze betaalmethoden.

#3. Het online winkelpubliek in Noorwegen is jong

Een ondernemer moet weten hoe de afzetmarkt eruit ziet. In het geval van de Noorse markt is het geen gek idee om de marketing van je webshop vooral op jonge consumenten te richten. Noorwegen behoort tot de vijf jongste landen van Europa. Noorse jongeren zijn dus met veel, in vergelijking met leeftijdsgenoten in de rest van de wereld vermogend én ontzettend gericht op online winkelen. Zo shopt ongeveer 71% van de Noren in de leeftijd van 18-29 jaar iedere maand online. Het aantal shoppende jonge Noren neemt naar verwachting alleen maar toe gezien de stijgende bevolkingsgroei. Op dit moment zijn er 5,4 miljoen Noren en misschien overschrijdt het land al in 2027 de grens van 6 miljoen inwoners. De Noren shoppen het liefste bij grote online retailers als Komplett, zeg maar de Amazon van Scandinavië.

#4. Noren zijn kritisch, maar snelle bezorging is niet het belangrijkst

Noren zijn kritisch en hebben hoge verwachtingen. Van de hele Noordelijke regio zijn Noren het vaakst ontevreden over hun online bestelling en sturen ze die dan ook het vaakst retour. Door de grootte en de ligging van het koninkrijk duurt het soms lang voordat bestellingen bij de retailer terug zijn. Een pakket van een denkbeeldige Alkmaarse e-tailer legt naar de consument in Tromsø en terug hemelsbreed meer dan 4000 kilometer af. Maar elk nadeel heb zijn voordeel, zoals voetballegende en een van Nederlands populairste ‘exportproducten’ Johan Cruijff ooit zei. Het zijn kritische kopers, die Noren, maar slechts 14 procent van de online shoppers in Noorwegen verwacht dat hun pakketje binnen twee dagen wordt bezorgd. E-tailers die snellere levertijden bieden hebben daarom een enorm voordeel ten opzichte van de concurrenten.

#5. Noorwegen stelt eigen invoertarieven vast

Noorwegen behoort samen met het eveneens rijke IJsland, Zwitserland en Liechtenstein tot de landen die geen lid zijn van de EU, maar wel van de Europese Economische Ruimte. Daardoor verschillen regels met betrekking tot invoerrechten en btw nogal van andere Noordelijke landen. Een andere blinde vlek voor veel buitenlandse ondernemers: Noorwegen stelt eigen tarieven vast voor goederen die van buiten de interne markt komen. Bereid je daarom goed voor en voorkom onnodige kosten.