Pakketten naar Noorwegen sturen? Let op de douaneregels!

20 augustus, 2019
Asendia_afbeelding_blog_Noorwegen_douane.jpg

Als logistiek manager van een webshop hou je veel pannen op het vuur. Een strakke planning, budgetcontrole en kennis van lokale én internationale regelgeving vormen jouw cocktail naar een succesvolle exportrelatie met Noorwegen. Een groot land met nog grotere mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat de Noren per hoofd van de bevolking Europees koploper zijn op het gebied van online uitgaven? Het is een niet-EU-land, waardoor nauwkeurige bestudering van onder meer invoerrechten, belastingen en accijnzen over internationale pakketten zeer belangrijk is. Dat voorkomt geld- en tijdverspilling bij de douane. Lees dit blog en leer over het Noorse douaneproces, zodat je goed voorbereid de Noorse e-markt betreedt. Zo houd je niet alleen de directie, maar ook de Noorse klant tevreden.


Noorwegen is een ‘half EU-land’; verdiep je daarom in de invoerregels

Om de interne markt te beschermen heffen landen invoerheffingen. Handel binnen de EU heeft als groot voordeel dat er geen invoerrechten worden geheven. Noorwegen is een niet-EU-lid van de Europese Economische Ruimte, waardoor je (vereenvoudigd) zou kunnen zeggen dat het een ‘half’ EU-lid is: de Noren bepalen zelf de tarieven voor goederen buiten de interne markt, maar voor een groot deel van de handel wel (gunstige) afspraken gemaakt met de EU. Door deze status verschilt het Fjordland van andere Noordelijke landen op het gebied van invoerrechten en btw. Wat die invoerheffingen per product zijn, is eenvoudig na te gaan met een HS-code. De HS-codegids is een index met daarin 5000 grondstofsoorten. Het is overigens belangrijk om je HS-codes goed op orde te hebben, want zo gaan jouw producten sneller en soepeler door de douane.


Ga na welke methode van douaneafhandeling bij jouw product past

Zit er belasting of heffing op jouw product? Dan is het verstandig om onnodig risico te vermijden en te kiezen voor Douaneafhandeling Vooruitbetaald. Dit is een methode waarbij de e-shopper op het moment van aanschaf alle invoerkosten en belastingen betaalt (en niets op het moment van levering). De consument weet waar die aan toe is en krijgt niet te maken met onverwachte kosten. Dat zorgt niet alleen voor een meer tevreden en loyale klantenkring, maar het vermindert ook de kans op weigering van een levering en de administratieve rompslomp daaromheen. Bij deze methode ben jij als logistiek manager verantwoordelijk voor afhandeling van invoerkosten, belastingen en het importproces. Zitten er geen invoerkosten of belastingen op het product of heeft het product een lage waarde? Gebruik dan Douaneafhandeling Onbetaald. Deze methode is minder complex en jij bent niet verantwoordelijk voor het douaneproces. Ook betalen jouw e-shoppers hierbij geen extra kosten als de invoerwaarde lager ligt dan het drempelbedrag van Noorwegen.


Noorwegen kent bepaalde verboden en importbeperkingen!

De vaak wat stugge Noren komen goed los onder het genot van alcohol. Net als in andere Scandinavische landen ziet de landelijke overheid alcoholverslaving als een probleem, waardoor beleid omtrent het verdovende genotsmiddel strenger is dan in veel andere landen. Daarom gelden voor het exporteren van alcoholproducten, maar ook voor tabak, medicijnen en gevaarlijke goederen naar Noorwegen soms verboden en importbeperkingen. Laat je niet verrassen en informeer jezelf! Denk rondom dit thema ook aan een efficiënte volgorde: deel eerst je exportplan met de directie, alvorens je een diepe duik neemt in de soms wat taaie regels omtrent verboden en beperkingen.


Laat je niet verrassen door een gebrek aan paperassen

Uitzoeken welke specifieke exportdocumenten jij nodig hebt is soms een uitdaging. Gelukkig zijn er genoeg nuttige websites die jou hierbij helpen. Sommige van deze documenten zullen douaniers ook bij je opvragen. Naast exportdocumenten zijn er international commercial terms (incoterms), ontworpen door de Internationale Kamer van Koophandel (ICC). Incoterms zijn regels die bepalen wat de rechten en plichten zijn van kopers en verkopers in internationaal handelsverkeer. Lees je in, zorg dat je documenten op orde zijn en voorkom onnodige stress voor jou en het bedrijf waar je werkt.