Shoppen in het buitenland anno 2018: internationaal en online

21 augustus, 2018
2018_NL_shoppen_in_het_buitenland_anno_2018_internationaal_en_online.png

Dankzij technische innovaties en het verdwijnen van traditionele ‘drempels’ die kopen en verkopen in het buitenland bemoeilijkte, stijgt de populariteit van internationale e-commerce. Dat geldt niet alleen voor consumenten die in het buitenland aankopen doen, maar ook voor retailers die hun horizon graag verbreden. Maar hoe is ons koopgedrag precies veranderd? IPC deed onderzoek naar internationale e-commerce en laat zien hoe retailers beter op de verwachtingen van consumenten kunnen inspelen.


Online shoppen is normaal geworden

De studie die IPC deed, is uitgevoerd onder 25.000 respondenten uit 26 landen, waaronder zestien Europese landen, de Verenigde Staten en China. Het laat zien dat de kansen voor retailers die over hun landgrens heen kijken, flink toegenomen zijn. Dat begint bij het veranderde gedrag van consumenten: webwinkelen is bij het dagelijks leven gaan horen. Alle respondenten hebben in de afgelopen drie maanden minimaal één keer online geshopt. Bovendien hebben ze in de afgelopen twaalf maanden allemaal minstens één internationale aankoop gedaan. Maar hoe shoppen internationale consumenten precies?


E-commerce versus M-commerce

Niet alleen kopen we vaak online - 70% van de respondenten koopt één keer per maand of vaker iets online - we gebruiken hier ook diverse apparaten voor. Alhoewel de PC hier een groot aandeel in heeft (36 procent), groeit de populariteit van de laptop en 22% shopt via een smartphone of tablet. Het zal je niet verbazen dat de oudere generatie de voorkeur geeft aan de laptop, terwijl jongeren sneller geneigd zijn via een smartphone of tablet te bestellen. Technische innovaties zoals snelle online betaalmethoden versnellen dit proces. PayPal neemt nu al 41% van de bestellingen voor zijn rekening, maar de creditcard staat nog steeds op de eerste plaats en krijgt in elf van de onderzochte landen de voorkeur.


Wie koopt waar?

Internet maakt het mogelijk dat praktisch de hele wereld met elkaar kan communiceren. Zie je dat dan terug in het online shopgedrag van consumenten uit diverse landen? Deels. Voor Europeanen zijn China, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten belangrijke winkelbestemmingen. Wat ook opvalt, is dat ‘grote e-commerce landen invloed hebben op hun kleinere buren’. Dat zie je bijvoorbeeld aan de Ieren, die graag in het Verenigd Koninkrijk shoppen en Oostenrijkers die bij hun Duitse buren aankloppen. Geografisch gezien biedt de Franse markt daarom best wat kansen voor Nederlandse ondernemers.


Houd rekening met de consument

Welke internationale markt je ook wilt bestieren, wij adviseren je altijd om rekening te houden met de wensen en eisen van de lokale consument. Zo zien we dat Franse consumenten voornamelijk opzoek zijn naar luxe, premium producten en heel veel waarde hechten aan service en levering voor deze waardevolle aankopen. Bovendien willen ook de Fransen dat zij gemakkelijk aankopen kunnen doen via hun smartphone en dat het retourproces vlekkeloos en snel verloopt. Zorg daarom voor een mobiel vriendelijke website en webshop.


Waar moet je beginnen?

Er is veel informatie te vinden over shoppen in het buitenland en alles lijkt even waardevol om mee te nemen in jouw eigen strategie. Je verdiepen in onderzoeksresultaten zoals IPC die biedt kan een goed begin vormen. Daarnaast kun je er goed aan doen om reviews van andere retailers te bekijken. Wat doen zij volgens de buitenlandse consument goed of fout? Zorg dat je zelf niet de fouten maakt die je concurrenten wel maken. Zorg tot slot dat de ervaring die consumenten met jouw merk en webshop hebben, aansluit op hun wensen. Dus is gratis retourneren belangrijk? Maak dit dan mogelijk. Mag shoppen via een app niet ontbreken? Zorg dat je er een beschikbaar maakt.

Hopelijk leveren de onderzoeksresultaten en onze tips je al veel inzicht op om te starten in het buitenland. Meer weten over uitbreiding naar de Franse markt? Vraag het gratis e-book aan en je leest nog veel meer over deze interessante groeimarkt!

How to find e-commerce success in France

Frankrijk en Nederland zijn uitzonderlijk goede exportpartners. Dat maakt uitbreiding naar de Franse markt een slimme zet, maar je moet wel op de hoogte zijn van de Franse gebruiken en wetgeving.

Download

Een zonnig uitzicht op de Eiffeltoren van Parijs om de interessante e-commerce markt van Frankrijk weer te geven