Je webshop naar Zwitserland uitbreiden? Lees hier over douane en meer

25 juni, 2019
Asendia_blog_25-06.jpg

Zwitserland is qua landschap bergrijk, maar op het gebied van e-commerce ook absoluut kansrijk. Het land heeft een groeiende e-commerce markt en vergeleken met Europese landen, hebben Zwitsers over het algemeen veel te besteden. Je webshop uitbreiden naar Zwitserland is dan ook geen verkeerd idee. Toch vergt uitbreiding naar dit mooie land wel wat voorbereiding en kennis. Zo is het een meertalig land en gelden er specifieke douaneregelingen, onder meer doordat het land niet tot de Europese Unie behoort. Er zijn echter voldoende redenen om de stap te maken en te profiteren van deze groeiende e-commerce markt. Om de kans op succes te vergroten, wijzen we je in dit blog alvast op een aantal punten om rekening mee te houden bij het betreden van de Zwitserse markt.

Niet één, niet twee, niet drie, maar vier talen in Zwitserland!

Onderzoek in welk deel van Zwitserland je grootste doelgroep zit. Wat wil deze doelgroep precies en welke taal spreken zij? Zijn dit meerdere talen? Dan is het zeker een goed idee om je marketing campagnes te vertalen in meerdere talen. Hiermee vergroot je je bereik en impact. Hebben de producten die je verkoopt bepaalde labels met informatie nodig? Zorg er dan voor dat ook deze juist vertaald zijn. Je vergroot hiermee je kansen, want de internetpenetratie van Zwitsers is de hoogste ter wereld. Bovendien is de internationale houding van Zwitsers ook een groot voordeel voor jou als webshophouder.

Douaneformaliteiten Zwitserland

Bepaalde producten mogen niet of niet zomaar naar Zwitserland worden geïmporteerd. Zorg dus dat je van tevoren hebt uitgezocht of dit ook voor jouw webshop producten geldt. Houdt er rekening mee dat de douaneregels anders kunnen zijn dan je bent gewend, omdat Zwitserland geen EU- of EER-land is en dus geen onderdeel van de interne markt van de EU is.
Importeer je als webshopeigenaar producten op een verkeerde manier, dan is de kans groot dat deze producten in beslag worden genomen of zelfs vernietigd.Dat levert je niet alleen extra kosten op, maar ook nog eens een deuk in je imago. Want de klant zit hierdoor zonder zijn pakket.

Voorzie pakketten van goede verpakkingen

Dat goede verpakkingen een cruciaal onderdeel zijn wanneer je je producten in goede staat bij de klant aan wil leveren moge duidelijk zijn. Pakketjes krijgen gedurende het transport immers heel wat te verduren. Denk aan het luchtdruk verschil in een vliegtuig of het veelvuldig moeten overhevelen van het pakket binnen de transportketen. Door je producten in een degelijke verpakking te verpakken, vergroot je de kans dat het product bij de klant aankomt zoals jij ook voor ogen hebt.

Betalingsvoorkeuren op de Zwitserse markt

De betalingsvoorkeuren van Zwitsers zijn opvallend en tonen verschillen ten opzichte van Europese landen. Met name de creditcard en ‘PostFinance’ kaart zijn zeer populair bij de Zwitserse bevolking, waarbij PayPal als alternatieve betaalmethode domineert. Uit een nieuw rapport van de FHNW blijkt dat een behoorlijk aantal klanten ervoor kiest om te betalen bij ontvangst van de goederen, in plaats van tijdens het online checkout-proces. Dit is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je overweegt om de Zwitserse markt te betreden.

Ga voor een lokale bezorger

Zwitserland is groot en de vele bergen maken bezorgen in dit land niet makkelijker. Wil je ondanks dat een optimale bezorgservice waarvan zowel jij als je klanten profiteren? Ga dan voor een lokale bezorger. Zij zijn bekend met de lokale gebruiken en weten de weg. Bovendien lift je op deze manier mee op het betrouwbare imago van een lokale bezorger. En dat komt goed uit, want je moet niet alleen het vertrouwen zien te winnen als webshop ten opzichte van fysieke winkels, maar je moet het ook nog eens opnemen tegen betrouwbare Zwitserse webshops.