Welke douanetarieven, invoerrechten en belastingen betaal je bij pakketverzending naar het Midden-Oosten?

08 november, 2019
19_53_GLOBAL_MiddleEast_Blog_5.jpg

Slimme ondernemers wereldwijd spelen in op de interessante e-commerce mogelijkheden in het Midden-Oosten.

Dit is een opkomende regio met een jaarlijkse groei in online aankopen; de e-commerce-markt van het Midden-Oosten is in slechts een paar jaar tijd bijna verdubbeld tot een bedrag van maar liefst $80 miljard in het afgelopen jaar.

De regio beschikt over een rijke mix van spannende e-commerce bestemmingen, elk met hun eigen unieke kenmerken en manieren van zakendoen. Online retailers moeten grip krijgen op de regels en voorschriften van elk doelland om hun bedrijf daar van de grond te krijgen en nieuwe shoppers te bereiken.

Regelgeving in een aantal geselecteerde landen

Hier zijn enkele e-commerce-bestemmingen in het Midden-Oosten en hun douanevoorschriften, zodat je een beter idee krijgt van de regels bij het leveren aan deze regio:

 • Saoedi-Arabië: Er is geen douanedrempel in Saoedi-Arabië en het douanetarief voor de meeste ingevoerde goederen is 5%. Er is een tarief van 12% of 20% op sommige ingevoerde producten om bepaalde nationale industrieën te ondersteunen.
 • Verenigde Arabische Emiraten: De VAE heffen over het algemeen douanerechten op geïmporteerde goederen tegen een tarief van 5%; zendingen met een waarde van minder dan AED 1.000 zijn vrijgesteld.
 • Qatar: Er is momenteel geen omzetbelasting, maar er wordt verwacht dat Qatar een brede btw van 5% op ingevoerde goederen zal instellen.
 • Israël: Invoer met een CIF-waarde tot USD 1.000 en met een gewicht tot 30 kg zijn vrijgesteld van invoerrechten. Btw, aankoopbelasting en importheffing zijn echter wel van toepassing.
 • Egypte: Egypte gebruikt een systeem van vaste prijzen om douanewaarden te bepalen waarbij, indien de factuurwaarde lager is, de vaste prijs wordt geïmplementeerd.
 • Oman: Er is geen omzetbelasting, btw of drempel op goederen in Oman; de meeste producten zijn onderworpen aan een invoerrecht van 5%, ongeacht hun waarde.
 • Koeweit: Op de meeste producten is een importtarief van 5% van toepassing, maar sommige artikelen zijn belast met een belastingtarief van 10% tot 12% om nationale industrieën te beschermen.
 • Turkije: De EU en Turkije zijn verbonden door een douane-unieovereenkomst die alle industriële goederen bestrijkt. De douanedrempel van waaraf tarieven worden toegepast is EUR 75 of 30 kg.
 • Bahrein: De douanerechten zijn meestal 5% voor geïmporteerde goederen, met uitzondering van alcohol en tabak waarop hogere tarieven van toepassing zijn.
 • Marokko: De douanerechten bij invoer in Marokko zijn afhankelijk van het product. Er is een parafiscale invoerbelasting van 0,25% en btw van 20% (voor sommige producten en diensten gelden tarieven van 7% en 14%).
 • Jordanië: Het tarief van de douanerechten is door de overheid in de loop der jaren gefaseerd verlaagd. Op de invoer wordt een algemene omzetbelasting van 16% geheven die vergelijkbaar is met btw.
Distribution.svg

Asendia in het Midden-Oosten

Dankzij ons partnerschap met Oman Post, een nationale postmaatschappij in Oman, bezit Asendia een unieke positie om jou van dienst te zijn bij het leveren aan landen in het Midden-Oosten. Door onze grote wereldwijde mogelijkheden te combineren met lokale expertise, zorgt onze end-to-end service ervoor dat leveringen in het Midden-Oosten altijd volledig betrouwbaar en efficiënt zijn voor jouw klanten.

Wij geloven in oplossingen op maat, daarom zijn onze producten afgestemd op jouw behoeften en de voorkeuren van consumenten in het Midden-Oosten.

Neem vandaag nog contact op met Asendia om de ontwikkeling van jouw e-commerce-strategie in het Midden-Oosten te bespreken.