Zwitserse economie perfect voor groei van jouw e-commerce business

21 maart, 2019
18_UK_Blog_Smiling_Woman_On_Tablet.jpg

Wat maakt Zwitserland een goede markt voor e-commerce?

Gezonde Zwitserse economie

Zwitserland wordt al lang beschouwd als een uitzonderlijk succesvolle, welvarende en vreedzame natie. In combinatie met een hoogopgeleide beroepsbevolking en een lage werkloosheid, hebben de Zwitsers 86.835 US dollar BBP per hoofd van de bevolking te besteden - het op een na hoogste ter wereld. De gemiddelde consument besteedt jaarlijks ongeveer 1,184.03 US dollar online.

De best verkochte producten in 2017:

  • Mode (3,9 miljard US dollar)
  • Electronica en media (2,62 miljard US dollar)

Hoge e-commerce penetratie bij Zwitsers

Van de 8,37 miljoen inwoners zijn er 5,5 miljoen e-commerce gebruikers die naar verwachting rond de 10,88 miljard US dollar online zullen uitgeven in 2021.


De Zwitsers tonen ook een veel interesse in buitenlandse aankopen; ongeveer 64% van de online shoppers koopt bij buitenlandse leveranciers.

Technologie is een integraal onderdeel van het leven van Zwitserse consumenten die vertrouwd zijn met online aankopen (65,2% geeft de voorkeur aan betalen met een creditcard). De penetratie van smartphones is 72,8%, terwijl de meeste aankopen (86%) via een desktop computer worden gedaan. Dit betekent dat bedrijven websites voor beide apparaten moeten optimaliseren om hun publiek effectief van te dienst te zijn.


Geweldige logistiek in Zwitserland

De moderne economie en het solide politieke systeem van Zwitserland worden ondersteund door een opmerkelijk geavanceerde infrastructuur waarmee het land overwegend stabiel, lucratief en productief kan blijven. Het dichte wegen- en spoornetwerk zorgt voor snel en gemakkelijk goederenvervoer. In 2018 stond het land 13e in de World Logistic Ranking.

Vanwege de geografische ligging en het Schengen-lidmaatschap is Zwitserland ook zeer goed gepositioneerd voor bedrijven die hun markten verder naar Europa willen uitbreiden.Hoe krijg je toegang tot de Zwitserse markt?

Als je besluit om je webshop naar in Zwitserland uit te breiden, doe dan zeker onderzoek naar de doelgroep. Hoewel er in Zwitserland veel voordelen en verkoopkansen zijn, is het verstandig om ook de taalfactor mee te wegen (vier officiële talen) en op de hoogte te zijn van de nationale regels en voorschriften waaraan je je dient te houden. Verder zijn er speciale voorschriften met betrekking tot inklaring en importbelasting die op je branche van toepassing kunnen zijn.

Zwitserland hanteert ook op gewicht gebaseerde invoerrechten; onderzoek dus wat relevant is voor de producten die je wil verkopen.


Wat verkoopt in de Zwitserse e-commerce markt?

Je kan interesse en loyaliteit verkrijgen van Zwitserse consumenten door ervoor zorgen dat je product van goede kwaliteit is en een kloppende prijs heeft.

Er is veel vraag naar producten en technologieën binnen de gezondheidszorg. Bedrijven binnen deze sector kunnen hun toegevoegde waarde aantonen door met het juiste product en de juiste strategie te komen.

Retailers binnen de Food & Beverages industrie kunnen ook zeer lucratieve niches vinden, met name de verkopers van premium goederen. Aangezien Zwitserland de op drie na grootste importeur ter wereld is van voedingsmiddelen, per hoofd van de bevolking.


Waar te beginnen in de Zwitserse e-commerce markt?

Elk product dat je in Zwitserland verkoopt moet voldoen aan veiligheidsnormen, moet duidelijke instructies en waarschuwingen bevatten, en voldoen aan de verplichte standaarden die zijn gesteld.

Nadat je marktonderzoek hebt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat je producten volledig zijn geoptimaliseerd voor de Zwitserse consument, moet je beslissen of je een lokaal kantoor wilt opzetten en hoe je retourzendingen wilt afhandelen en de klantenservice wil opzetten.

Zwitserse klanten worden vaak afgeschrikt door verborgen kosten, dus het is raadzaam om te overwegen het retourproces zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken.

Omdat Asendia onderdeel is van Swiss Post, biedt het je klanten een herkenbaar en vertrouwd merk, dat aan al je verzendbehoeften kan voldoen. Wanneer je je logistieke plan voor Zwitserland in kaart brengt, neem dan contact op met Asendia om de beste prijs- en klantenservice mogelijkheden voor je bedrijf te krijgen. Als je op zoek bent naar klanten met veel koopkracht, een ‘tech-savvy’ benadering van inkopen, en veel behoefte aan hoogwaardige producten en diensten, kan Zwitserland de ideale bestemming zijn voor je bedrijf.